Tratamentul cu aparat dentar este una dintre cele mai eficiente metode de a corecta dinții nealiniați, pentru a îmbunătăți problemele legate de mușcătură, dar și pentru a îmbunătăți zâmbetul din punct de vedere estetic. Deși mulți pacienți se tem inițial de ideea de a purta aparat dentar pentru o perioadă lungă, cu cât înțeleg mai bine ce implică acest tip de tratament, cu atât le va fi mai ușor să accepte această idee.
Consultația și evaluarea inițială
Înainte de a alege ce tipuri de aparat dentar vi se potrivesc, este important ca medicul să vă facă o evaluare inițială. În acest mod, acesta va putea să concluzioneze asupra complexității problemei pe care o aveți și să vă recomande tipul de aparat dentar potrivit. De exemplu, în cazul problemelor ortodontice complexe, medicul vă poate recomanda ca unică soluție folosirea unui aparat dentar metalic. Consultația inițială va include nu doar o evaluare din partea medicului, ci și o radiografie sau un mulaj al dinților. În acest mod, medicul ortodont va putea să aibă informații complete asupra problemelor pe care le aveți.
Montarea aparatului dentar
După ce ați stabilit împreună cu medicul care va fi aparatul dentar de care aveți nevoie, următorul pas va fi montarea acestuia. Înainte de acest pas, medicul vă va recomanda să faceți tratament pentru parodontoza, dacă este nevoie, și să faceți un periaj profesional al dinților. Montarea aparatului dentar, indiferent de tipul pe care îl veți alege, nu este dureroasă. Este posibil ca atunci când medicul montează aparatul dentar să simțiți o presiune la nivelul dinților. Acest disconfort va dispărea după primele zile, pe măsură ce dinții și gingiile se obișnuiesc cu aparatul dentar.
Ajustări și controale regulate
Pe măsură ce dinții încep să se alinieze, medicul va începe să ajusteze aparatul dentar. Prin urmare, este important să respectați programările la medic și să îi urmați instrucțiunile. Atunci când mergeți la programarea cu medicul stomatolog, acesta va începe să ajusteze aparatul pentru a se asigura că acesta vă aliniază dinții în direcția potrivită. Ajustările pot implica strângerea unor sârme, înlocuirea altora cu elastice sau montarea de noi componente, cum ar fi benzi din cauciuc, pentru a corecta anumite probleme de aliniere.
Managementul disconfortului și îngrijirea orală
Este normal ca după ce ați montat aparatul dentar să simțiți un disconfort la nivelul dinților și gingiilor. Această senzație este prezentă în primele zile. Pentru a putea parcurge mai ușor aceste zile, medicul vă poate recomanda analgezice, cum ar fi cele pe bază de ibuprofen. De asemenea, acesta vă va recomanda să consumați alimente moi și să evitați alimentele lipicioase sau tari. Igiena orală este extrem de importantă în această perioadă. Medicul vă va explica cum să efectuați o igienizare orală completă pentru a elimina toate bacteriile.
Tratamentul ortodontic implică mai multe etape, pe care este important să le parcurgeți pentru a vă putea bucura de rezultatele dorite. De asemenea, acest proces necesită atenție deosebită la igienă și multă răbdare. Cu cât sunteți mai compliant la recomandările medicului, cu atât rezultatele vor fi mai bune și veți putea beneficia mai repede de avantajele acestui tratament.