Chirurgia toracică este o ramură a chirurgiei care se ocupă de tratamentul afecțiunilor sistemului respirator și al organelor situate în cavitatea toracică: plămânii, traheea, bronhiile, diafragma, esofagul. Specialiștii în intervenții chirurgicale efectuate la nivelul cutiei toracice abordează o varietate de afecțiuni, cum ar fi cancerul pulmonar, pneumonia, tuberculoza, bronșita cronică.
De asemenea, pot opera pacienți diagnosticați cu anevrisme de aortă toracică, traumatisme toracice sau malformații congenitale ale plămânilor sau ale altor organe toracice. Dacă urmează să fii supus unei astfel de operații, află mai multe informații utile privind perioada de recuperare.
1. Colaborarea cu echipa medicală
Relația cu întreaga echipă medicală care te-a operat trebuie să fie una cât se poate de apropiată, pe întreaga durată a etapei de recuperare. Indiferent de specificul operației toracice pe care ai efectuat-o, este important să respecți cu strictețe indicațiile pe care specialiștii ți le oferă.
Specialiștii de la centrul de chirurgie toracică vor pregăti un plan de tratament personalizat, ce include medicamente, exerciții fizice și alte recomandări privind ajustarea stilului de viață, pentru o recuperare completă. Este vital să înțelegi de ce fiecare element din structura acestui plan este important și cum contribuie la recuperarea ta.
2. Gestionarea durerilor postoperatorii
Senzația de durere, posibil resimțită în prima fază a etapei de recuperare, este o manifestare a organismului cât se poate de firească. Pentru a putea ajunge la organul sau țesutul afectat, chirurgii trebuie să secționeze mușchi sau să separe elemente structurale ale sistemului osos de la nivelul cutiei toracice.
Pentru gestionarea durerilor postoperatorii, medicul va prescrie medicamente pentru a le reduce intensitatea. Este important să iei aceste medicamente conform indicațiilor specialistului, chiar dacă simptomele par să fie suportabile. Durerea necontrolată poate întârzia procesul de vindecare și poate afecta starea ta de spirit.
3. Efectuarea exercițiilor fizice respiratorii
Exercițiile fizice respiratorii sunt esențiale pentru a reduce riscul de pneumonie, embolie pulmonară sau alte complicații pulmonare care pot apărea după o operație. De asemenea, au rolul de a contribui la îmbunătățirea capacității pulmonare, dacă ai suferit o operație la nivelul plămânilor.
În acest sens, suportul oferit de kinetoterapeut este deosebit de important. Specialistul va recomanda exerciții specifice pe care trebuie să le efectuezi cu regularitate. Acestea ajută la eliminarea secrețiilor bronșice, îmbunătățirea expansiunii toracice și prevenirea formării unor cheaguri de sânge.
4. Adoptarea unei alimentații specifice
O alimentație sănătoasă este esențială pentru a susține procesul de vindecare. Pe baza evaluărilor medicale pe care le realizează, specialistul poate recomanda integrarea în meniul pregătit pentru perioada de recuperare diferite alimente bogate în proteine, vitamine și minerale.
Consumul unei cantități optime de lichide este, de asemenea, foarte important pentru prevenirea deshidratării. În această etapă în care organismul se reface, trebuie evitat consumul de alimente grase, prăjite și condimentate, deoarece acestea pot cauza indigestie și balonare.
5. Grija pentru sănătatea mintală
Recuperarea după o intervenție chirurgicală poate fi o perioadă cu un impact puternic asupra stării emoționale. Este normal să te confrunți cu episoade de anxietate și depresie. De asemenea, imposibilitatea de a realiza pentru o perioadă anumite activități preferate poate genera un anumit nivel de frustrare.
Nu ezita să soliciți ajutor de specialitate pentru a gestiona corect aceste schimbări ale dispoziției. Specialiștii îți pot oferi suportul de care ai nevoie pentru a face față unor stări emoționale negative, care pot afecta, de altfel, capacitatea organismului de a se recupera în urma unei intervenții chirurgicale la nivelul cutiei toracice.
Fiecare caz medical este unic, de aceea, timpul de recuperare poate varia în funcție de specificul operației suferite, starea generală de sănătate a pacientului și alți factori. Este esențial să colaborezi cu echipa de specialiști și să urmezi cu strictețe planul de tratament personalizat recomandat, pentru succesul etapei de recuperare postoperatorie.
Acest articol are scop informativ și nu trebuie să înlocuiască sfatul specialistului. Dacă urmează sa fii supus unei intervenții chirurgicale la nivelul cutiei toracice, ia legătura cu medicul tău și solicită cât mai multe informații utile, pentru a putea înțelege pe deplin dinamica perioadei de recuperare.
SURSE:
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/24201-thoracic-surgery
https://www.mskcc.org/cancer-care/patient-education/after-your-thoracic-surgery